Ești un părinte preocupat să-i oferi copilului tău un start cât mai bun încă de la primii săi pași în viață? Atunci află că există câteva ”trucuri” verificate, prin care cel mic să devină mai inteligent. Pentru că există diferite tipuri de inteligență, metodele vor ținti diferite aspecte:

  1. Alimentația de calitate, corectă,bogată în energie “bună”, va ajuta în mare parte dezvoltarea copilului pe toate planurile. Se pare că primii pași importanți se fac încă de la bun început:  primul aliment şi cea mai bună mâncare consumată de bebeluşi este laptele matern. Cercetătorii au observat de mult timp legătura între alăptat şi un scor IQ mai crescut al copilului!

Mai târziu, alimentaţia corectă şi echilibrată este esenţială: prea multe grăsimi şi prea puțini carbohidraţi, de exemplu, duc la rezultate școlare mai slabe.

  1. Somnul este mai important decât s-ar crede! Copiii trebuie să doarmă suficient pentru a se concentra mai bine. Cercetările arată că lipsa de somn poate afecta anumite părţi ale creierului, mai ales lobii frontali (care controlează abilitatea de a lua decizii, de a forma amintiri, de a face planuri pentru viitor etc.).
  1. Sportul – ”mens sana in corpore sano” nu a fost și nu este doar un simplu dicton! Sportul poate să înceapă chiar din viaţa intrauterină: mişcarea stimulează dezvoltarea creierului fătului! Studiile arată că mamele care au făcut exerciţii fizice în timpul sarcinii  au mari şanse de a avea copii mai isteţi.

Sportul îi ajută pe copii să fie în bună formă fizică, dar şi intelectuală, întrucât exercițiile fizice cresc fluxul de sânge spre zona din creier responsabilă cu memoria şi învăţarea!

Copilul care face un sport, fie că este vorba despre înot, baschet, fotbal, tenis, arte marțiale etc., are parte de o memorie mai bună şi un hipocâmp mai mare (structura creierului esenţială pentru formarea amintirilor de scurtă şi lungă durată).

Mai mult, el se va disciplina mai bine și va dobândi abilități sporite în zona inteligenței emoționale. Și, să nu uităm deloc ”sportul minții”, șahul!

  1. Muzica – educaţia muzicală cât mai timpurie stimulează creierul copiilor și duce la îmbunătăţirea semnificativă a inteligenţei verbale, arată multe studii. Nu e vorba aici despre celebrul, dar și controversatul ”efect Mozart”,

ci despre lecţiile de muzică – instrument sau canto – care îi fac pe copii cu certitudine mai deştepţi.

Învăţarea unui instrument muzical, dar și audițiile de muzică, cea clasică mai ales, nu doar că vor asigura o educație solidă, cu o bună cultură generală, ci au un rol benefic pentru inteligența copiilor.

  1. Lectura – povestea citită sau spusă înainte de culcare poate fi o comoară unică pentru copilul tău! Dar nu vă limitaţi la a le citi copiilor: citiți împreună cu ei!

Când le citim poveşti celor mici, ideal este să le atragem atenţia asupra anumitor cuvinte, să învețe sensul acestora și eventualele lor sinonime.

De asemenea, ilustrațiile atât de frumoase din cărți pot fi o sursă în plus de informare. Cu ajutorul lor, se pot învăţa multe lucruri interesante!

Pentru cei mai măricei, cărțile pot fi un prieten neprețuit, deși sunt la concurență acerbă cu calculatorul! E demonstrat că cititul nu doar dezvoltă vocabularul, imaginația, dar şi îmbunătățește atenția copilului și capacitățile cognitive pe termen lung.

Până și benzile desenate, mai ales cele într-o limbă străină, pot face parte din educația pentru mai târziu!

  1. Educaţia, începând cu cea preşcolară, până la primele clase de școală, este esenţială pentru dezvoltarea inteligenţei copiilor. Înscrierea unui copil la grădiniţă  îi măreşte IQ-ul cu peste 4 puncte!

Ceea ce ar trebui să-i intereseze pe părinți în privința grădiniței, dar și a școlii, este dacă acestea au un program bun de educaţie, centrat pe dezvoltarea limbajului, ca și al altor abilități, de la sport sau limbi străine, la muzică, arte sau științe.

Cu cât există o oferta mai bogată în activități educative, fie ele incluse în program, fie opționale, cu atât mai bine pentru copilul tău!

  1. Jocurile, mai ales celede inteligență! Fie că este vorba despre puzzle-uri, jocuri de construcții sau cuburi, Lego, jocuri logice sau de strategie, de societate – cele numite ”board games” – toate își au un rol important la acest capitol. Și, nu în cele din urmă, jocurile pentru calculator, desigur cele educative. Acestea stimulează atenția și perspicacitatea, cultura generală, capacitatea de orientare sau viziunea în spațiu a copiilor, vocabularul sau învățarea interactivă a unei limbi străine.

Inteligenţa nu ține doar de bagajul genetic. Educaţia sau alimentaţia, sportul, muzica, jocurile sau lectura – toate pot duce la sporirea acesteia. Intelectul copiilor are nevoie de câte puțin din toate, iar cuvântul de ordine este echilibrul!

Referințe:

theweek.com/article/index/259155/how-to-make-your-kids-smarter-10-steps-backed-by-science

www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130125111339.htm

www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140423101852.htm

psmag.com/education/music-training-enhances-childrens-verbal-intelligence-36701/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan