Protecție pentru copil. Alăptatul reduce riscul afecțiunilor acute: diaree, pneumonie, infecții ale urechii, gripă, meningită sau infecții urinare și protejează copilul de bolile cronice pe care le poate dezvolta când va fi mare: diabet zaharat tip 1, colită ulceroasă, boală Crohn. De asemenea, la adolescenții și adulții care au fost alăptați se înregistrează nivele mai scăzute ale tensiunii arteriale și colesterolului seric, precum și un număr mai redus de cazuri de diabet zaharat tip 2 și obezitate.

Protecție pentru mamă. Alăptatul reduce fertilitatea în mod natural, întârziind posibilitatea de apariție a următoarelor sarcini, reduce riscul hemoragiilor de după naștere, reduce riscul de cancerul de sân și riscul de cancer ovarian.

(Vezi aici: http://whqlibdoc.who.int/hq/2009/WHO_FCH_CAH_09.01_eng.pdf?ua=1)

De la naștere și până la vârsta de 6 luni, nou-născutul nu are nevoie de un alt aliment în afară de laptele matern. Laptele tău este un aliment complet, perfect adaptat nevoilor copilului tău, care îi astâmpără deopotrivă foamea și setea. Conține nu numai principii alimentare care contribuie la creșterea copilului, ci și o serie de alte componente care îl protejează în prima copilărie și îl susțin în timpul dezvoltării și maturizării organelor și sistemelor: aminoacizi esențiali, acizi grași nesaturați, hormoni, enzime, anticorpi, vitamine, săruri minerale, oligoelemente.

Poate că aceste cuvinte nu înseamnă mai nimic pentru mulți dintre noi, limbajul de specialitate este de multe ori dificil și greu de descifrat. Însă tocmai pentru că este un limbaj de specialitate, din păcate nu există sinonime care să traducă în vreun fel ce înseamnă oligoelemente, enzime, aminoacizi sau altele. Însă, haideți să modificăm perspectiva și să traducem toate aceste componente în ceea ce reușesc ele să facă pentru sănătatea copilului tău.

Practic, ce-i dăruiește laptele de mamă copilului tău?

Îți propunem să trecem de la general la particular și să vedem, în cifre, care sunt beneficiile pe care doar laptele tău le poate oferi copilului tău. Toate aceste cifre se regăsesc în Policy statement al Academiei Americane de Pediatrie, Alăptarea la sân și utilizarea laptelui de mamă:

  • Riscul spitalizării în cazul infecțiilor de tract respirator inferior se reduce cu 72% la copiii cu vârsta mai mică de 1 an care sunt alimentați exclusiv natural mai mult de 4 luni
  • La copiii care au fost alăptați exclusiv la sân de la 4 la 6 luni, riscul de pneumonie este de 4 ori mai mare decât la cei care au fost alăptați exclusiv cel puțin 6 luni
  • Alăptarea exclusivă la sân timp de mai mult de 3 luni, reduce riscul de otită medie cu până la 50%
  • Alăptatul pentru orice perioadă este asociat cu o scădere de 64% a incidenței infecțiilor nespecifice de tract gastro-intestinal, iar efectul durează încă două luni după ce alăptatul a fost întrerupt
  • Rezultatele unei meta-analize a 4 studii arată că hrănirea cu lapte de mamă a copiilor născuți prematur este asociată cu scăderea cu 58% a incidenței unei afecțiuni digestive numită enterocolită necrozantă
  • Rezultatele unei meta-analize arată că alăptatul este asociat cu o scădere cu 36% a riscului de sindrom de moarte subită la sugar
  • În Statele Unite, mai mult de 900 copii ar fi salvați de la moarte dacă 90% dintre mame și-ar alăpta exclusiv copiii timp de 6 luni
  • Alăptatul exclusiv la sân timp de 3-4 luni reduce incidența afecțiunilor alergice – astm, dermatită atopică sau eczemă – cu 27% la copiii din populația la risc scăzut și cu până la 42% la copiii cu istoric familial de afecțiuni alergice
  • Alăptarea este asociată cu o reducere de 31% a riscului bolilor inflamatorii intestinale la copii
  • Rata obezității la adolescenți și adulți scade cu 15% până la 30% la copiii alimentați natural, față de cei care nu au fost hrăniți natural
  • La copiii alimentați exclusiv natural pentru cel puțin 3 luni, a fost raportată o reducere cu până la 30% a incidenței diabetului zaharat tip 1
  • Durata alăptării este corelată cu reducerea incidenței leucemiei. O reducere cu 20% a riscului de leucemie acută limfocitară și o reducere cu 15% a riscului de leucemie acută mieloidă a fost raportată la copiii alăptați pentru 6 luni sau mai mult
  • Au fost raportate diferențe semnificative de dezvoltare neurologică între copiii alăptați și cei hrăniți cu formule de lapte: copiii alăptați au scoruri mai bune la testele de inteligență și mai bune performanțe școlare
  • Copiii născuți prematur hrăniți cu lapte matern au beneficii semnificative pe termen scurt și lung, atât în ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor, cât și numărul deceselor. Copiii hrăniți natural au rate mai scăzute de infecții generalizate (sepsis) și enterocolită necrozantă, iar maturizarea sistemului imun și a funcției digestive se face mai rapid. Prematurii cu greutate extrem de mică la naștere hrăniți majoritar cu lapte de mamă au rezultate mai mari la evaluările neuromotorii și comportamentale  la vârstele de 18  și 30 luni.

(Vezi aici: http://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827.full#ref-33)

Acestea sunt faptele. Acestea sunt dovezile, rezultatele științific dovedite ale unor studii clinice și analize care au demonstrat de-a lungul timpului relația directă între alăptare și beneficiile extraordinare pe care aceasta le poate oferi copilului tău.

Laptele tău are o compoziție unică, specială, perfect adaptată nevoilor copilului tău, este mai mult decât alimentul ideal și poate ajuta copilul să se îmbolnăvească mai puțin, să se vindece mai repede, sau să supraviețuiască unor afecțiuni grave, amenințătoare de viață. Este hrana care îți poate ajuta copilul născut prematur să se recupereze mai repede.

De aceea, alăptarea este primul și cel mai important dar pe care îl poți face copilului tău, încă din prima oră de după naștere. Laptele tău înseamnă sănătate și viață, pe care doar tu i le poți oferi copilului tău.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan